От днес започва Рождественският пост

Четиридесетдневният Рождественски пост започва на 15 ноември, веднага след деня на Св. апостол Филип. Познат е още като „четиридесетница на ап. Филип“ или т.н. Коледни пости. Той се установява в чест на раждането на Спасителя, за да може хората с пречистен дух и тяло да приветстват появата на сина Божий. Чрез въздържание човек се бори срещу греховните изкушения, изправя се срещу слабостите си и преосмисля живота, който води. Преодолявайки изпитанието духът на християнина се извисява и стига по-близо до Бог. Най-строг пост е в дните преди Рождество Христово- между 20 и 24 декември, когато е позволено само растителна храна и олио.

Постни дни преди появата на Спасителя са същестували още от времето, когато се празнувала заедно с празника Богоявление на 6 януари. В началото Теофил Александрийски говори за 12 дневен пост. По-късно, когато цялата Църква започнала да празнува Рождество на 25 декември, постът преди Богоявление станал само един ден.

В една своя беседа св. Йоан Златоуст говори за петдневен Рождественски пост. Броят на дните му постепенно нараствал и по времето на преп. Теодор Студит (IX век) той продължавал вече 40 дни.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини