Гласуваха бюджета на НЗОК след бурни дебати

След бурни дебати в парламента депутатите приеха бюджета на НЗОК. "За" гласуваха 98 души, "против" бяха 51, петима се въздържаха. Против бяха БСП и ДПС.

Да не допуснем бюджетна вакханалия, призова шефът на здравната комисия в НС Даниела Дариткова по време на обсъждането на бюджета на НЗОК в парламента.

Според нея предвиденият бюджет за 2017 година категорично гарантира финансова стабилност на здравноосигурителната система в България, както и възможност за всяко следващо управление, което определи българският народ, да може да провежда реформи, съобразно програмата на партията, която представлява, предаде "Фокус". 

Искам да апелирам, така както в комисия, към здрав разум и национална отговорност на всички народни представители от управляващото мнозинство и от опозицията, за да може наистина да осигурим стабилност на всички институции. Включително и на системата на здравното осигуряване”, подчерта шефът на здравната комисия. 

По думите ѝ този бюджет е добър, защото дава възможност за развитие на здравноосигурителния бюджет. 

„Първо – факт е увеличението на бюджета с 222 752 500 лева в разходната му част за здравноосигурителни плащания, спрямо бюджета за 2016 г.”, аргументира се Даниела Дариткова. 

Тя подчерта, че значително са увеличени и средствата за дентална помощ. 

Според Дариткова в мотивите на законопроекта се заляга основно на нуждата от платежоспособност и финансова стабилност на НЗОК, а задължение на всички парламентаристи е да развиват здравната система на България.

НЗОК де факто е фалирала, оставяте една финансово рухнала система, смята  д-р Хасан Адемов от ДПС. Той посочи, че този бюджет е трябвало да докаже видимите резултати в сектор здравеопазване. 

„Какво ще се случи ако този бюджет не се приеме? Отговорът е много лесен? Този отговор го има в Закона за публичните финанси. Няма драма. Драма може да има, ако между първо и второ четене се разгърне популизъм, който да събори както бюджета на Касата, така и на държавния бюджет, каза Адемов. 

Според него трябва да се търси съгласие, че българските граждани ще получат необходимата медицинска помощ. 

Ще подкрепя този бюджет, но мисля, че е редно да се посочат редица слабости в него, каза Димитър Байрактаров от ПФ.

„За пореден път ние трябва да подкрепим бюджет, който е представен само в стойностно изражение“, коментира той. 

По думите му хубавото е, че се предвижда повишена събираемост на здравно осигурителните вноски.

„Ей това го направихме ние популистите от Патриотичния фронт“, заяви Байрактаров. Според него, когато се повишават приходите, всичко мълчи и не са популисти, а когато искат да увеличат пенсията стават наистина популисти. 

Димитър Байрактаров попита министъра на здравеопазването в оставка д-р Петър Москов дали през тези две години е минал психотест. Според него в бюджета на НЗОК има дискриминация по признак служебно положение.

Според депутата от ГЕРБ д-р Семир Абу Мелих здравната система не работи. наливат се едни 250 млн. лв. и нищо повече смята той. 

„Философията на здравната система в Република България е сбъркана“, коментира Мелих. Според него сега е моментът, точно в последните дни на НС, да си кажат това, дето не са успели да направят. 

Бюджетът на НЗОК е изтъкан от грешки, като в него дори не са отразени правилно последните промени в Закона за здравното осигуряване, които всички заедно приехме, заяви д-р Емил Райнов от БСП. 

"Министърът в оставка успя да постави и наистина остави пръстов отпечатък в българското здравеопазване, но след вчерашната оставка мисля, че целокупният български народ си отдъхна от експеримента "Москов". Дълбоко в себе си колеги, признайте го, след вчерашният ден и вие си отдъхнахте. Този бюджет е вашият, на управляващите, този бюджет не е нашият. Нашият бюджет ще бъде, когато спечелим изборите, когато ние определяме политиката", каза Райнов.

С този проект на бюджет държавата гарантира финансирането на националните приоритети, отвърна Москов. 

„Чисто финансовата рамка е по-добра от миналата година и то с едни 250 млн. лева,което е добре. Тази философия, която се предлага от надзора на НЗОК и правителството, е свързана с увеличаването на финансирането на доболничната помощ. На първичната и специализираната доболнична помощ и всички разходи за изследвания и консумативи, които вървят с това”, посочи още той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини