САЩ изстреляха революционен метеорологичен сателит

От космическия полигон Кейп Канаверал в щата Флорида в събота вечер беше изстрелян най-модерният досега метеорологичен спътник - част от програма на стойност 11 милиарда долара за революционизиране на прогнозите за времето, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият от серия от четири геостационарни метеорологични спътника ново поколение, способни да следят в почти реално време формирането на бури над американския континент и да правят много по-точни прогнози, отбелязва Франс прес.

Сателитът GOES-P (Геостационарен експлоатационен спътник за наблюдение на околната среда) ще изпраща изображения от развитието на времето и на най-опасните бури с честота от 5 минути до 30 секунди.

Апаратът беше изведен в орбита на височина около 30 000 км от ракета "Атлас 5" на компания "Юнайтид лонч ълайънс". По-късно той ще се издигне самостоятелно до геостационарната си орбита на около 35 700 км.

Ще постигнем огромно подобрение в сравнение със сегашните ни възможности за прогнозиране на времето и то само за няколко месеца, отбеляза метеорологът Тод Макнамара от станцията на американските ВВС в Кейп Канаверал.

НАСА и американската Национална агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA), които си сътрудничат в тази програма, планират да инвестират общо около 11 млрд. долара в нея. Новите сателити ще заменят сегашните, които не са обновявани сериозно от 40 години.

Изведеният снощи спътник струва около 1 млрд. долара и е построен от американската компания "Локхийд Мартин".

Той може да следи урагани, торнада, наводнения, облаци вулканична пепел, горски пожари, гръмотевични бури и дори слънчеви изригвания

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини