Карадайъ: Оставката на кабинета "Борисов 2" е закъсняла

Президентът Росен Плевнелиев продължава консултациите с парламентарните сили в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на Бойко Борисов. В началото на срещата с представителите на ПГ на ДПС държавният глава отново каза, че провежда консултациите с надежда, че ще се положат усилия политическата криза, в която страната навлезе с приемането на оставката на правителството на Бойко Борисов да не прерасне в парламентарна и оставката на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание.

На консултациите държавният глава е заявил, че ще гарантира плавния преход на предаване на властта на новоизбрания президент като ще се ръководи от желанието за стабилност, приемственост и диалог, се посочва в съобщение на прессекретариата на президента.

"Съзнавам водещата роля на новоизбрания президент и ще приветствам активното му включване, за да можем да се обединим около пътя, по който да излезем от политическата криза, в която се намираме", е допълнил Плевнелиев.

С представителите на парламентарните групи държавният глава дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-то Народно събрание.

Оставката на втория кабинет на Бойко Борисов е закъсняла. Тази теза застъпи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите с президента Росен Плевнелиев.

Според Карадайъ действащият държавен глава не трябва да сформира служебно правителство, а да изчака Румен Радев да встъпи в длъжност. Дотогава партиите трябвало да се разберат за приоритетите пред страната.

"Конституцията е ясна, в момента са на ход политическите партии. Има едни партии, които се самонаричат системни. Нека поне веднъж освен самонаричането и действията им, да покажат, че са системни и че могат да носят отговорност пред народа", каза Карадайъ.

"Няма нищо извънредно в тази ситуация. Ако тези партии, които се самонаричат отговорни, няма никакъв проблем да седнем на масата в диалог да определим преходния период и да отидем на едни нормални и честни избори", допълни още той.

По думите му сегашното правителство в оставка отдавна е било обречено и е било "порочно" съставено. 43-тото Народно събрание е изчерпало вариантите за съставяне на правителство още в началото, коментира лидерът на ДПС.

Източник: http://dariknews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини