В Китай забраниха скъпите подаръци

Растежът на брутния вътрешен продукт се забавял
Ръководителите на комунистическата партия в Китай отправиха предупреждение към представителите на държавните органи да не използват празниците по случай настъпването на Лунната нова година като оправдание за подаряване на скъпи предмети. Основната причина за това е глобалната криза, която води до затягане на разходите, съобщава ВВС, цитирана от Investor.

Годината на Бика, която започва на 26 януари, вероятно ще бъде една от най-тежките години за китайската икономика за последното десетилетие. Растежът на брутния вътрешен продукт през последните месеци се забавя значително, много заводи затварят врати, а безработицата расте.
В навечерието на Лунната нова година ръководството на комунистическата партия отправя традиционното си предупреждение към представителите на властта, че трябва да се води икономичен живот, който да не бие на очи.

„Големи празненства, организиране на екскурзии и покупки на подаръци с държавни пари са абсолютно забранени", се казва в официално съобщение на държавната информационна агенция на Китай, цитирано от ВВС.

Една от основните традиции при посрещането на празника е свързана с предоставянето на подаръци и организирането на големи събития. Често срещана практика е подаръци да се разменят не само между представителите на семейството, а и между бизнеса и неговите клиенти. Това кара представителите на управляващата партия да отправят препоръки за избягване на лъскаво и скъпо потребление. Тази година пък заради кризата препоръките са значително по-важни, смятат от партията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини