Болшинството университети ще вземат повече пари от бюджета

Въпреки по-малкото привлечени студенти университетите у нас ще получат за 2017 г. близо 17.3 млн. лв. повече. Основната причина е новият начин на финансиране на ВУЗ-овете, според който т.нар. приоритетни специалности получават повече средства, като за „Математика”, „Информатика и компютърни науки” и „Комуникационна и компютърна техника” се дават по 2000 лева за всеки студент, привлечен над броя от миналата учебна година. Догодина 60% от висшите ни учебни заведения ще имат по-високи бюджети в сравнение с тази година, докато 15 университета ще са с орязани държавни субсидии. Това показват данните за държавните трансфери към университетите от проектобюджета за догодина, пише в. "Сега".

Най-голямото увеличение е за Българската академия на науките - субсидията се вдига от 73,2 млн. лв. на 78,2 млн. лв. Следващото по размер увеличение е за Техническия университет - София, който ще получи 36,1 млн. лв. при 32,6 млн. лв. за т.г. заради по-високата си оценка за качество. Висшето училище е с 93% реализиран прием и е успяло да привлече повече студенти в някои професионални направления, определени за приоритетни - като машинно и общо инженерство. С 13 повече са студентите на ВУЗ-а и в друго приоритетно направление - "Комуникационна и компютърна техника", което върви с 2000 лв. бонус за всеки приет студент над миналогодишната бройка. По тази линия ТУ-София трябва да получи 26 хил. лв.

Заради добрата си оценка за качеството на обучението Софийският университет получава с 3,6 млн. лв. повече, или 51,6 млн .лв., въпреки че в него ще учат над 500 студенти по-малко (83% реализиран прием). Националната спортна академия може да се похвали с близо 1,3 млн. лв. по-висок бюджет, или общо 13 млн. лв., а Медицинският университет - Варна - с 1,4 млн. лв. повече (общо 18.3 млн .лв.). УНСС ще посрещне новата година с около 900 хил. лв. повече в бюджета. При останалите 2/3 от университетите, като например Великотърновския, Пловдивския, НХА, НМА, НАТФИЗ и др., увеличението е с по-малки размери.

15 университета пък ще имат по-ниска субсидия в сравнение с тази година, като причините за това са комплексни - по-ниска оценка за качество, по-малък брой студенти и т.н. Сред тях са техническите университети в Габрово и Варна, Лесотехническият, Русенският, Югозападният, Шуменският, Аграрният в Пловдив и др. Няколко висши училища обаче ще получат по-ниска държавна субсидия, въпреки че оценката им за качеството е висока, защото намалението на студентите в тях е твърде голямо и субсидията им за качество не може да компенсира намаления прием. Такъв е случаят например с ХТМУ и УАСГ, които ще получат с близо 300 хил. лв. по-малко. Същото е положението и с Икономическия университет - Варна и Стопанската академия в Свищов, при които се наслагва и орязания прием по направленията със свръхпредлагане - икономика и администрация и управление.

Трите държавни университета към Министерството на отбраната също ще имат увеличение на бюджетите си. За Военната академия "Г. Ст. Раковски", Националния военен университет "Васил Левски" и Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров" са предвидени 1.7 млн. лв. повече спрямо тази година.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини