Заседава оперативният щаб по въпросите на миграционния натиск

Днес се проведе заседание на Националния оперативен щаб по въпросите на миграционния натиск под председателството на министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, съобщи пресцентърът на МВР.

Щабът е обсъдил изпълнението на разпоредените от министър-председателя в оставка Бойко Борисов допълнителни мерки за нормализиране на обстановката в бежанския център в Харманли, обсъдени вчера по време на срещата в Министерския съвет.

Бунтът на мигрантите започна в четвъртък, след като в началото на седмицата лагерът в Харманли беше затворен заради притеснения от разпространение на зарази. В безредиците яха ранени четирима полицаи и трима мигранти, а над 400 души бяха задържани.

В заседанието на щаба участваха председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, ресорните зам.-министри на вътрешните и външните работи, на здравеопазването, финансите, земеделието и храните, зам.-началникът на отбраната, ръководството на МВР и представители на Българския червен кръст.

Щабът е обсъдил необходимите допълнителни действия за подпомагане на Държавната агенция за бежанците за гарантиране на реда и организацията в бежанския център в Харманли и в други регистрационно-приемателни центрове на ДАБ. Създадена е организацията, свързана с извеждането на мигрантите с агресивно поведение и хулигански прояви от центъра в Харманли и настаняването им в центрове от затворен тип.

Обсъдено е и предстоящото връщане, съгласно договореностите с Афганистан, на техни граждани, задържани на територията на България.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини