Препоръчват ремонт на два проблеми участъка по поречието на река Меричлерска

Да бъдат укрепени и ремонтирани рискови зони по поречието на река Меричлерска в община Димитровград през 2017 година с цел предотвратяване на наводнения. За това настоява Областният съвет за намаляване риска от бедствия, който заседава днес в Областна администрация -Хасково. На срещата е била приета програма за намаляване риска от бедствия. Тя включва общо 8 водни обекта на територията на Хасковска област, които спешно трябва да бъдат ремонтирани, информират от пресслужбата на Областна администрация -Хасково.

Два са участъците по поречието на река Меричлерска, които създават проблеми. Единият е с насипно съоръжение напряко на речното корито, което е било предназначено за преминаване на ЖП линия, но е с отпаднала необходимост. Той запушва изцяло речното корито и спира проводимостта му, при което водата покачва значително нивото си и залива земеделски земи и около 20 къщи от кв. "Изток".

Втората проблемна зона е мостово съоръжение, което също не се използва и се руши. Той силно затруднява проводимостта на водата, предизвиква значително повишаване на нивото на реката, което също е причина да бъдат заляти къщи в ромския кв. "Изток".

За 2017 година за превантивни дейности по 8-те водни обекта в Хасковско са необходими почти 6 милиона лева. 293 673 лв от тях са за проектиране, а 5 710 693 лв са за изпълнение на обектите, поясняват от Областната администрация.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини