Генерал-майор Груди Ангелов е новият началник на Военната академия

Генерал-майор Груди Ангелов е новият началник на Военната академия "Г. С. Раковски".

„Смяната на началника на Академията е военен ритуал, който носи символиката на традициите, на приемствеността и на цялостното развитие на военнобразователната ни система“, каза постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев на церемонията по встъпването на длъжност на новия началник.

Ген. Ангелов до момента изпълняваше длъжността командир на 61-ва механизирана бригада. Досегашният началник генерал-майор Тодор Дочев ще поеме поста заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

„Ръководството на генерал-майор Дочев категорично остави трайни следи и допринесе значително за по-нататъшното утвърждаване на националния и международен авторитет на Военната академия“, заяви д-р Тотев и благодари на досегашния началник от името на ръководството на Министерството на отбраната за отличната работа.

Постоянният секретар на отбраната представи пред личния състав на Академията новия началник – генерал-майор Груди Ангелов. Той подчерта, че назначението на генерал-майор Ангелов отговаря в максимална степен на приоритета на Министерството на отбраната за по-тясна връзка на военното образование със съвременните реалности и практики в областта на сигурността и отбраната.

През изминалата година на институционалната акредитация на Военната академия е постигната максимална висока оценка от 9.06 със срок на валидност от шест години. Повишен е общият капацитет на Академията за обучаващи се слушатели, студенти и докторанти – от 1100 на 1400. Дадена е висока оценка за възможностите на Академията да прилага дистанционната форма на обучение. В наскоро излязлата Рейтингова система на висшите училища в Република България Академията е класирана на първо място за професионално направление „Военно дело“ и на второ място в професионално направление „Национална сигурност“. Признание от независими външни надзорни органи по качеството на обучението е успешното сертифициране на Системата за оценяване на политиката по качеството – през 2015 г. беше издаден Сертификат за максималния срок от три години - до 2018 г. Разработена е и приета нова Стратегия за развитие на Академията от 2016 до 2020 г. и са създадени много добри условия за разширяване на съвместната дейност и сътрудничеството с редица национални и международни институции, свързани със сектора за сигурност и отбрана.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини