Ердоган подписа ратификацията на проекта за „Турски поток”

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа закона за ратифициране на споразумението с Русия за газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС.

От днес законът влиза в сила, тъй като е обнародван с президентския подпис в турския официален вестник.

По този начин, коментира агенцията, турските власти окончателно потвърдиха документа и снеха всички законови ограничения пред неговата реализация.

В понеделник министър-председателят Бинали Йълдъръм припомни: "Както знаете, миналата седмица нашият парламент ратифицира споразумението за реализация на проекта "Турски поток". Сега ние очакваме, че Думата ще направи същото".

Йълдъръм каза това преди отлети за Москва, където в момента се намира на официално посещение.

Проектът "Турски поток" беше обявен от руското ръководство през декември 2014 г. в качеството на замяна на "Южен поток", припомня ТАСС. Обаче по-късно преговорите по проекта бяха спрени, включително заради кризата в двустранните отношения.

В състоялите се през август т.г. в Санкт Петербург преговори между президентите Ердоган и Путин беше решено да се възобнови работата по "Турски поток", да се създаде работна група, както и пътна карта.

Проектът предвижда строителство на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Морската част на газопровода трябва да е дълга около 910 км, сухопътната на турска територия – 180 километра.

Общата стойност на проекта се оценява на 11,4 милиарда евро.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини