ООН прие резолюция срещу насилието в Сирия, Русия гласува против

Генералната асамблея на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно прекратяване на огъня срещу граждански обекти и цивилни граждани в Сирия, предадоха информационните агенции.

Русия гласува против документа, който беше гласуван по инициатива на Канада.

В резолюцията се настоява за прекратяване на обсадата на Алепо и други градове.

Тя беше подкрепена от 122 страни, 13 делегации гласуваха против, 36 се въздържаха.

В документа се изразява негодувание срещу ескалацията на насилието в Сирия и конкретно в Алепо, както и срещу драстичното нарушаване на човешките права и международното хуманитарно право. Освен това Генералната асамблея настоява да се предостави на ООН постоянен, свободен и безопасен достъп до нуждаещите се сирийци.

Авторите на резолюцията се обявяват за възобновяване на официалните преговори между сирийските власти и опозицията под егидата на ООН.

Осъждайки насилственото изселване на големи маси от хора в Сирия, държавите от ООН изразяват тревога за демографските последици от подобни действия.

Те настояват да се гарантира подвеждането под отговорност на виновницитеза извършваните престъпления в Сирия, много от които представляват военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Призовават Съвета за сигурност да намери изход от кризата в Сирия, като се акцентира върху катастрофалната хуманитарна криза в страната.

През последните 26 дни в Алепо са убити над 800 души, а ранените са между 3000 и 3500. Армията на Асад и руската авиация извършиха поредица от масирани атаки срещу града, който преди конфликта беше втори по големина в страната. 
Връщането му под контрола на правителствената армия би осигурила на режима на Башар Асад важно стратегическо предимство в кръвопролитната война срещу несъгласните с неговото управление.

Припомняме, войната в Сирия отне живота на повече от 300 хиляди души.

В разпространено на 7 декември изявление лидерите на Германия, Франция, Италия, САЩ, Канада и Великобритания призоваха за незабавно прекратяване на огъня и осъдиха Русия и Иран заради оказваната от тях подкрепа за режима на Асад.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини