Близо 1,7 милиона лева са вече частните дарения за Хитрино

Жестокият жп инцидент в шуменското с. Хитрино, при който загинаха 7 души, а 29 бяха ранени, породи невиждана съпричастност от частни дарители и институции.

Това пише "Сега", отбелязвайки, че за 6 дни правителството и Европейската комисия отпуснаха целево 30 млн. лв., а граждани и фирми дариха още близо 1,7 милиона лева.

Солидарността с проблемите на Хитрино надмина обществената и политическата реакция при всички досегашни бедствия и аварии, подчертава всекидневникът.

Българският червен кръст вчера отбеляза, че е набрана рекордна сума от частни дарители - 1 474 994 лева към 10 ч. на 15 декември. От sms-и са се натрупали 985 927 лв., а по откритата банкова сметка - 477 267,95 лв.

Средствата ще бъдат управлявани от обществен съвет, който в момента се сформира. Негов председател ще е омбудсманът Мая Манолова.

БЧК съобщи, че предоставя храна на местните хора, пожарникарите и полицаите - готвело се в кризисния център. Много търговски вериги и производители от региона са дарили храна.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обяви, че също прави дарителска кампания и е сформирал местен обществен съвет.

С безвъзмездна помощ ще се включи и Строителната камара - тя ще построи 11 къщи безплатно.

ГЕРБ обяви, че ще даде 50 000 лв. за изграждане на къща. БСП ще дари 40 000 лв. от заплатите на 38-членната си парламентарна група, съобщи председателят на партията Корнелия Нинова. От ДПС информираха, че ще дарят целите заплати на 30-те си депутати, както и на евродепутатите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини