Шансовете да вземем хубав ресор в ЕК намаляват

Възможностите на България да вземе хубав ресор в Европейската комисия намаляват. Причината - зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, ще стане и еврокомисар за цифровата икономика и цифровото общество, чийто титуляр Гюнтер Йотингер бе посочен за комисар по бюджета на мястото на подалата оставка Кристалина Георгиева, пише "Политико".

България губи шанс и за двата важни ресора и ще се надява председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да отдели за нея периферен сектор от ресора на друг еврокомисар. Така стана при назначаването на Меглена Кунева през 2007 г., когато Еврокомисията вече функционираше с разпределени ресори. Подобна ситуация възникна и при първия мандат на Кристалина Георгиева, която бе назначена със закъснение заради провала на Румяна Желева на препитването в Европарламента, припомня в. "Сега".

Все още не е ясно кой ще е българският еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева. Дотук слуховете са, че това ще е или Ивайло Калфин, или Росен Плевнелиев, макар настоящият държавен глава да отрича. Премиерът Бойко Борисов обяви, че България иска ресор екология или регионално развитие, но няма да бърза да издигне кандидатура.

Гюнтер Йотингер ще бъде изслушан от евродепутатите за новия си пост на 9 януари. "Политико" не изключва да не бъде одобрен заради два скандала - пътуване до Будапеща със самолет на германски лобист и обидни коментари за китайска делегация.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини