В ЦЕРН за първи път наблюдаваха светеща антиматерия

В ЦЕРН за първи път наблюдаваха светеща антиматерия - преход на атом антиводород от основно енергийно състояние във възбудено, при което се поглъща фотон. Изследването е публикувано в Nature.

Експериментът бил извършен в цилиндричната вакуумна камера с височина 280 нанометрав и диаметър 44 милиметра, защитена от външни магнитни полета, в която се намират атоми антиводорода - антипротон и антиелектрон (позитрона) в свързано състояние.

Антиатомите били привеждани от нормално във възбудено състояние чрез лазерно излъчване. Така учените за първи път успяват да измерят честотата на квантовия преход 1S–2S. 

Експериментът бил проведен в антипротонния забавител ALPHA-2  в ЦЕРН. 

Стандартният модел прогнозира, че би трябвало да има равни количества материя и антиматерия в първичната Вселената след Големия взрив, но изследваната днешна Вселена се състои почти изцяло от обикновена материя. Това мотивира физиците да изучат внимателно антиматерията, за да видят дали има малка асиметрия в законите на физиката, които управляват двата вида материя. Сега учените са определили, че честотата на прехода е в съответствие с наблюдаваната при водород в същата среда. Т.е. има симетрия или, асиметрията е много малка - близка до точността на измерването. Както в повечето случаи, когато учените получат някакъв отговор, той поставя още по-големи въпроси. Спектърът на водородния атом те изучават от 200 години. С антиводорода тепърва се заемат и като начало ще повишат точността на експеримента.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    0 0
    23:06, 20 дек 2016
    луди сатанисти.

    Спрете тези болни измет !!!
Последни новини