Анкара: Мрежата на Гюлен е зад убийството на руския посланик

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза на американския си колега Джон Кери, че мрежата на Фетхуллах Гюлен е зад убийството на руския посланик в Анкара.

Това съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. В информацията се припомня, че проповедникът живее в САЩ.

В телефонен разговор с Кери турският министър вчера е заявил: "Турция и Русия знаят, че зад нападението срещу посланика на Русия в Анкара Андрей Карлов стои ФЕТО* ".

По-рано вчера Чавушоглу беше в Москва, за да изрази почитта си към Карлов и да увери, че Анкара държи на развитието на двустранните отношения.

Говорителят на Държавният департамент Джон Кърби коментира сдържано твърдението за Гюлен, когото Анкара сочи за организатор на опита за военен преврат в Турция през юли, предаде ТАСС.

"Аз не зная, и вие не знаете (дали Гюлен стои зад убийството)", заяви Кърби пред журналисти.

Той призова да се изчакат резултатите от разследването, започнато от Турция и Русия, и да не се правят прибързани заключения.

Кърби, цитиран от Асошиейтед прес, заявил също, че Кери изразил безпокойство във връзка с "някои изявления на Турция относно американска намеса или подкрепа, било то мълчалива или друга, за това неописуемо убийство вчера, поради присъствието на Гюлен тук в Съединените щати".

Подобни твърдения са абсурдни и нелепи, изтъкнал говорителят на Държавния департамент. 

- - -
* С тези инициали (от „Фетхуллахистка терористична организация") официалните власти в Турция означават публично привържениците на Фетхуллах Гюлен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини