Иисус Христос е роден по време на преброяване

Любопитна статия на Националния статистически институт разказва за началото на преброяването въобще. Оказва се, че то е хилядолетия назад.

Преброяването на населението е практика всъщност толкова стара, колкото и държавата като институция. Не може да се каже с точност кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък. Числата, получени при преброяванията, от хилядолетия служат като елементи на политическата пропаганда, особено с цел да се оправдае разширяването на територията. Смята се, че началото на броенето на хора, животни и продукти от първа необходимост е много преди описаното в Новия завет - още в Древен Вавилон преди близо 6 000 години, където било решено да се преброят хората, добитъкът, маслото, млякото и медът, както и вълната и зеленчуците. И така на всеки шест-седем години. Преброяването се е извършвало от анкетьори, които били популярни с математическата си дарба. След събирането на данните, те били обобщавани с помощта на сметало.

А доказателство, че Иисус Христос е роден по време на преброяване се намира в Евангелието от Лука: През ония дни излезе от кесаря Августа заповед - да се направи преброяване по цялата земя. Това преброяване беше първо, когато Кириний управляваше Сирия. И отиваха всички да се записват, всеки в своя град. Тръгна и Иосиф от Галилея, от град Назарет, за Иудея, за града Давидов, наречен Витлеем, понеже беше от дома и рода Давидов, за да се запише с Мария, сгодената за него жена, която носеше дете... 

Има данни, че преброяване на населението извършвали древните египтяни, японци, гърци, евреи, перси и римляни, като резултатите обикновено са били държавна тайна. Данни за преброявания в Европа има от 15-и и 16-и век. Например данните от преброяването през 1449 г. в Нюрнберг, Германия, са послужили за определяне на необходимите доставки на храни в случай на обсада на града.

За най-старото периодично преброяване се счита това в САЩ, което се прави на всяко десетилетие от 1790 г. насам. Преброяването в Обединеното кралство датира от 1801 г. и също е на всеки десет години с изключение на 1941 г. по време на Втората световна война.

Средата на 19-и век бележи началото на модерното преброяване, при което се събира информация за отделния човек, а не за домакинството. То се извършва в Брюксел през 1842 г. и в САЩ през 1850 година.

България също има дълга история на преброяванията. Началото им е поставено в зората на Третата българска държава през 1880 г., като получените данни играят важна роля при очертаването на бъдещото развитие на страната. В 136-годишната история на българската статистика досега са организирани и проведени 17 преброявания.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини