Харманли получи Гребната база от държавата, но в канала няма вода

Очакван цяла година подарък получи в навечерието на 2017 година от държавата община Харманли. Той е свързан с развитието на кану-каяка в града.

С решение на правителството днес общината получи безвъзмездно собствеността върху имот, който ще използва за обособяване на база за развитие на водния спорт. Двуетажната сграда се намира в местността „Кайряка“ и досега е била с предоставени права за управление на областния управител на Хасково.

На последната си за 2015-та година сесия, на 30-ти декември, по предложение на кмета на Харманли Мария Киркова Общинският съвет даде съгласие тя да поиска от държавата сградата на Гребната база в града, която да се използва за целите на спортния клуб по кану-каяк.

Заради липсата на база на р. Харманлийска, спортистите от клуба тренираха в активния сезон на на язовира край село Доситеево, което създаваше допълнително трудности и разходи за транспорт.

Въпреки ненормалните условия за тренировки през юли гребците на Харманли се представиха отлично на Държавния индивидуален шампионат по кану-каяк и донесоха в родния град четири сребърни и един бронзов медал.

С получаването на сградата предстои и отделянето на средства в общинската хазна за ремонта й. Идеята е след реконструкцията тя да се използва като база за каякарите с помещения, които ще се използват като съблекални и за провеждането на силовите им тренировки.

Вазстановяването на самия гребен канал обаче в момента изглежда като параграф 22. На практика сега той не съществува, след като бентът, който създава необходимият воден обем за тренировки на гребците, беше разрушен при големите наводнения в района през февруари 2012 година. Освен това, гребната база се намира в защитената територия "Дефилето" и според статута й всякакви дейности по закон са забранени там. Затова община Харманли е подала сигнали и писма до екоинституциите с искане за изграждането на нов бент, за да могат децата от града и общината да получат възможност за практикуване на любимия си спорт.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Не
    Незапознат
    2 0
    17:47, 28 дек 2016
    Не само за момента ситуацията изглежда като параграф 22.Тя си е такава.
    Точно и затова е даден този ''подарък''.Това е бреме който го притежава.За
    да се ремонтира или направи каквото и да е било трябва да се наруши закона.
    Ако за момент се отмени тази част да не влиза в защитената местност или чрез
    бюрократични методи се заобиколи ще струва не малко бутане на пари под масата.Което ще създаде законов парадокс.Ако някой''недоволен''рещи да
    стопира процедурата ще е до безкрайност.Документите по евентуално образуваното делото ще стоят и всички ще ги заобикалят.Никой няма да рискува кариерата или репутацията си да произнесе каквато и да е присъда за която
    и да е от страните .Такива''подаръци''се дават от хора и или институции които
    искат да прикрият и оправдаят своето бездействие или злоупотреба с властта.
  • 2
    Sc
    Scarface
    1 0
    22:39, 28 дек 2016
    Гребна база без вода като новогодишен подарък.Ха-ха-ха.Това ми харесва.
    Трябва и аз да помисля за подобен базиктарски подарък.Само че не такъв.
    За съжаление подобен не мога да си позволя.
Последни новини