Грипът в Смолян настъпва, в нито една аптека няма противогрипни препарати

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания /ОРЗ/ нараства и през последната работна седмица от 26 до 30 декември достигна 146 на 10 хиляди, съобщават от РЗИ Смолян.

Тези стойности са далеч от емидемиологичните, а за да се обяви грипна епидемия броят на заболелите трябва да надхвърли 250 на 10 хиляди души, обясни д-р Сийка Чернева, шеф на Дирекция „Надзор на заразни болести“ в РЗИ. По думите й след празничните почивни дни за Нова година, също не се очаква бум на грипно болни до степен на грипна епидемия.

Показателите на здравната инспекция обаче едва ли са точен критерий за нивото на болните от грип и ОРЗ, тъй като тя получава справка за броя пациенти с тази диагноза само от няколко общопракктикуващи лекари, което не дава пълна картина за ситуацията в града. Проверка на Смолян Бгвести показа, че пред болничните кабинети се вият километрични опашки, а най-добрите препарати за справяне с вирусни инфекции в аптеките са на привършване.

В нито една аптека в Смолян пък няма противогрипни препарати, които потискат размножаването на вируса и предпазват от разпространение на вируса. Затова се използват и за профилактика, и за лечение, но пък от тях няма в нито една аптека.
В няколко съседни области на Смолян вече е обявена грипна епидемия-Пловдив, Хасково, Пазарджик и макар Смолян да не е официално в тази ситуация болните са много, а в аптеките вече има недостиг на препарати за противогрипна профилактика и лечение на вирусни инфекции. Затова специалистите съветват да се избягват местата с много хора, да се използват предпазни маски и да не се предприема самолечение.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини