Китай: Ще бъдем на Марс преди края на 2020

Китай оповести сроковете за амбициозна и бързо развиваща се космическа програма. Според приетия план кацането на тъмната страна на Луната ще се реализира до 2018 г., а достигане до Марс ще бъде преди края на десетилетието. Космическа агенция на страната даде пресконференция точно в края на 2016 год, за да отбележе приемането на политическия доклад и да очертае целите на правителството за проучване на дълбокия космос.

Ву Янхуа, заместник-началник на Националната космическа администрация, каза, че Пекин ще изстреля първата си сонда до Марс около 2020 г.. Тя ще извършва проучвания от орбите и ще бъде последвана от втора мисия за събиране на проби от повърхността на червената планета.

Той каза, че други планове включват изпращане сонди до Юпитер и неговите луни.

"Нашата обща цел е, че, от около 2030 г., Китай ще бъде сред най-големите космически сили на света," каза той.

Китай се включи сравнително късно в космическата надпревара . Първият си спътник Китай изстреля в космоса през 1970 г., непосредствено след като САЩ изпрати първия човек на Луната. Но през следващите десетилетия, Китай отдели милиарди долари и други ресурси за научните изследвания и обучение. От 2003 г. Китай излезе в космоса, приземи на луноход Rover на Луната и започна 20-тонната космическа станция Space Lab. Пет екипажи летяха в космоса през този период, което прави Китай третата страна в света - след Русия и САЩ , с такъв успех.

Ву каза пред репортери, че Китай все още проучване възможността за изпращане на човек на Луната, но акцентира върху роботизираните лунни мисии, включително първото меко кацане на далечната страна на Луната около 2018 г..

Той също така подчерта, че ще бъде засилено на сътрудничеството на Китай с други международни космически агенции, с изключение на НАСА. През 2011 г. конгресът на САЩ забрани НАСА да работи с китайската космическа агенция заради националната сигурност.

В момента Китай разработва космически кораби, които ще могат да изпратят хора до Марс, както и да ги върнат.

Да изпрати първите хора на Марс тази есен обеща Барак Обама. По-перспективни са плановете на Илън Мъск. Boeing от своя страна обеща да изпревари всички.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини