Най-дебела е снежната покривка в Монтана и Враца

Сняг вали в цялата страна, по данни от националния щаб към 14.00 часа. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

В много райони от Западна и Северна България снежната покривка е с дебелина между 10 и 20 сантиметра. В Западния Предбалкан е по-дебела - в района на Враца 34 см, Монтана 35 см. В Кюстендил - 28 см, Драгоман - 27 см, София и Велико Търново - 25 см, Благоевград - 22 см.

В цялата страна температурите са отрицателни - предимно между минус 10 и минус 5. На места в Южна България са минус 3, минус 1 градус.

Снежната покривка е започнала да се задържа и по Черноморието, където температурите рязко са се понижили.

Силен север-североизточен вятър духа в Източна България. Поривите са 20-24 м/секунда. В Калиакра поривите на вятъра са до 28 м/секунда.

Значително по-ниско от средното за януари е атмосферното налягане. То ще започне да се повишава.

Студен въздух ще започне да нахлува с усилване на вятъра от север-североизток. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Силният вятър и снеговалежите ще създадат предпоставки за виелици и навявания в Северна и Източна България.

Към 14.00 часа температурите в по-голямата част от страната са били между минус 7 и минус 2 градуса. Валежите ще започнат да отслабват следобед.

Предимно облачно ще бъде времето през следващото денонощие. В Северна и Източна България ще продължи да превалява сняг, като валежите ще отслабнат. През деня превалявания ще има главно в източните райони и в Предбалкана. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, а в източната - от север. До края на деня вятърът и в източните райони ще се ориентира от северозапад.

Между минус 16 и минус 11 градуса ще са минималните температури. Максималните ще са между минус 13 и минус 8.

Облачно с валежи от сняг ще е в планините. Те ще са значителни в Стара планина. Вятърът ще е умерен, а в масивите от Източна България ще е силен северен вятър. Около минус 16 градуса ще е максималната температура на височина 1200 метра, а на 2000 - минус 19.

НИМХ обяви днес жълт код за опасно време за областите Видин, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Вали сняг и ще се образува снежна покривка средно 15-20 см, в планинските райони и повече. За останалите области от страната се обявява оранжев код за комбинация от снеговалежи, силен вятър и навявания. В областите София, София-област, Перник и Кюстендил температурата бързо ще се понижава и вечерта ще се понижи до минус 10 градуса.

Към 15.10 часа е възстановено движението на всички МПС-та по направлението Видин-София и София-Видин. Движението на тежкотоварните МПС над 12 т. се извършва контролирано през АМ "Хемус", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Към 15.30 часа движението на тежкотоварни автомобили по АМ "Хемус" на територията на област София се осъществява контролирано и поетапно в двете посоки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини