Певци и композитори даряват хитове на БНР

Фронтменът на група "Сигнал" Данчо Караджов, естрадната легенда Мая Нешкова и композиторите Кирил Икономов и Милен Врабевски с продуцираните от него 43 албума, станаха първите изпълнители, които предоставят безплатно творчеството си на Българското национално радио за определен срок., пише в. "Стандарт"

Това се случи след скандала между сдружението "Музикаутор" и БНР за заплащането на авторски права. Като резултат в ефира нанационалното радио почти не звучи съвременна музика.

Забраната от сдружението на композитори, автори и издатели "Музикаутор" влезе в сила на 1-ви януари. То поиска почти тройно увеличение на сумата, която радиото му плаща за авторски възнаграждения. Според БНР обаче парите са прекалено много. От радиото са готови да предложат само 20% отгоре.

Министерството на културата и Съветът за електронни медии призоваха спорът да бъде разрешен максимално бързо, за да бъде подписан нов договор. "Министерството на културата счита, че трябва да се проведат разговори между „Музикаутор" и БНР за тарифата за авторските права, която медията заплаща.

От министерството сме изпратили писмо и до двете страни, в което казваме, че за нас въпросът е висящ и даваме срок от две седмици те да постигнат съгласие", каза пред "Стандарт" Георги Дамянов, който е шеф на Дирекция „Авторски права" в Министерство на културата.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини