Правната комисия обсъжда искането на ГЕРБ за мажоритарен вот

Парламентарната комисия по правни въпроси ще обсъди от 13.00 часа днес предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система. Проекторешението е свързано с проведения референдум, иницииран от  "Шоуто на Слави". проекторешение, внесено от ГЕРБ, относно проведения национален референдум.

В понеделник стана ясно, че законопроектът за мажоритарния вот е във вида, в който въпросът получи подкрепа на референдума. При постигане на съгласие е възможно текстът да бъде приет до 27-и януари, ако се работи при съкратени процедури, прогнозира председателят на правната комисия Данаил Кирилов. От ГЕРБ поискаха новоизбраният президент Румен Радев да удължи живота на настоящия парламент, за да бъдат приети промените в Изборния кодекс. 

Не иде реч за удължаване с месеци. Иде реч за такова удължаване, което да позволи да при най-напрегната, най-оскъдната организация, да се обсъди този законопроект, обясни Кирилов, цитиран от БНР.

Предложението на ГЕРБ предвижда активна регистрация за гласоподавателите от чужбина. Според управляващата партия новото определяне на избирателните райони трябва да е отговорност на президента. В Народното събрание вече има внесен законопроект за мажоритарния вот на омбудсмана Мая Манолова.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини