Електроенергийната система издържа върховите натоварвания

Електроенергийната система издържа върховите натоварвания, а Електроенергийният системен оператор (ЕСО) успя да осигури нужните мощности и без да бъде ограничен износът на електроенергия. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той отчете, че в пиковите часове не е имало нито една авария в производствените мощности. "Гръбнакът" на производството са били АЕЦ "Козлодуй" и трите големи централи в Маришкия басейн. Те са работели на максимума без никакви проблеми.

На въпрос на Investor.bg Иванов посочи, че големите разлики в потреблението през зимния и пролетния сезон е неизбежно заради климатичните условия в страната. През последните дни бяхме свидетели на товар в мрежата от над 7 хил. мегавата, а през пролетта той пада под 3 хил. мегавата. Решението на този проблем е спиране на част от мощностите в пролетните месеци, призна Иванов.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че ограничаване на износа не се препоръчва от европейския системен оператор (ENTSO E). До ограничение може да се стигне, ако производствените мощности не достигат, за да подадат нужните количества електроенергия в системата, а не за стабилизиране на цените на свободния пазар.

Преди дни цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса достигна средно ниво от 246 лева за мегаватчас, което е почти двойно над средната цена в предишните месеци. Причината е очакваното голямо потребление.

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат, посочи още Иванов. Ако този резерв бъде изчерпан, износът обаче ще бъде преустановен. "Засега системата мина без такава мярка", допълни той.

КЕВР проверява и как Топлофикация Перник е изпълнила своите задължения към абонатите си. В началото на седмицата дружеството остави без топлоподаване града и посочи, че причината е замръзване на въглищата.

Заради замръзнали въглища не можа да се активира и студеният резерв на ТЕЦ Бобов дол. Централата вече получава въглища директно от мината и двата блока работят с мощност от по 150 мегавата, каза още Иванов.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини