Русия прати 4 самолета в Сирия, а изтегли шест

Първите шест бомбардировача Су-24 вече са прехвърлени от сирийската база "Хмеймим" на руска територия при започналото съкращаване на групировката от въоръжените сили на Русия, разположена в Сирия. Това съобщи пред журналисти говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

В най-близко време Русия ще изтегли от Сирия и други летателни апарати, а също така летателен и инженерно-технически състав, добави той.

Тези дни в базата "Хмеймим" пристигнаха от Русия в рамките на планова ротация четири щурмови самолета Су-25, посочи говорителят, като потвърди съобщение на американската телевизия "Фокс нюз".

Опитите на редица западни медии да забравят едни факти и да се вкопчват в други с викове за някакво "увеличаване на военното присъствие на Русия в Сирия" са само примитивна пропагандистка журналистическа лъжа, коментира Конашенков.

Той припомни, че от 6 януари в руския Североморск се връща ударната корабна група от Северния флот на страната, включваща самолетоносача "Адмирал Кузнецов" и над 40 летателни апарата от корабната авиация.

Русия започна да намалява военното си присъствие в Сирия, след като на 30 декември влезе в сила примирие, чиито гаранти са Москва и Анкара. Към спирането на огъня се присъединиха сирийските власти и няколко групировки от въоръжената опозиция. Примирието обаче не обхваща терористичните групировки "Ислямска държава" и "Джебхат Фатах аш Шам", наричана доскоро "Джебхат ан Нусра".

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини