“Амнести“ критикува България за предаването на Бююк

Международната правозащитната организация "Амнести интернешънъл" остро критикува България за нарушаване на човешките права в рамките на борбата с тероризма, съобщи “Офнюз“, позовавайки се на доклада. Заедно с България има критики към още 13 държави от ЕС.

"Правителствата на ЕС използват антитерористичните мерки, за да консолидират драконовските мерки. Те се целят към определени групи по дискриминативен начин и отнемат човешки права под прикритието, че ги защитават. Изправени сме пред опасността да създадем общества, в които свободата става изключение, а страхът - правило", казва директорът на организацията за Европа Джох Долхуизен.

Случая с предадения на турските власти Абдуллах Бююк носи всички черти на неправомерно предаване, въпреки съществуващ риск от изтезания за екстрадирания, се казва в доклада. "Амнести" акцентират върху факта, че Бююк е предаден, въпреки решението на българския съд да не бъде екстрадиран.

“Почти веднага Абдуллах Бююк бе тайно предаден на турските власти и прехвърлен в Турция, без процес, включително без да има възможност да се консултира с правен съветник или семейството си, като и без възможност да обжалва", се казва в доклада.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини