Атентаторът от Истанбул трябвало да удари площад "Таксим"

Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души при стрелба в истанбулския нощен клуб "Рейна" на 1 януари, е трябвало да извърши нападението на площад "Таксим", но строгите мерки за сигурност го накарали да потърси друга цел. Това признал пред властите задържаният в понеделник Машарипов, съобщава "Хюриет". 

"Пристигнах в Турция през Иран, след като получих нареждания да участвам във войната в Сирия миналия януари. Установих се в Коня. Докато бях там, получих заповед от Ракка. Получих заповеди да извършва атака на "Таксим" на Нова година", разказал терористът пред полицията.

При огледа на площада стрелецът сметнал, че заради мерките за сигурност извършването на атаката ще е невъзможно. Изпратил кадри на бойци на "Ислямска държава" сирийския град, които му казали да намери нова цел. Така, обикаляйки с такси, той стигнал до "Рейна" и забелязал клуба като потенциална цел заради малкото охрана. Машарипов предал информацията към "Ислямска държава", които потвърдили целта. След това той се върнал за оръжие и извършил атаката. 

Стрелецът успя да се укрие от властите в продължение на две седмици. За пръв път той е забелязан само ден на атентата. Полицаи го разпознали докато се возел на задната седалка на кола в Истанбул, но той открил огън и колата избягала. 

Узбекистанските власти заявиха, че издирват Машарипов заради участие в терористична групировка. Той напуснал страната преди 6 години и заминал за Афганистан. 

 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини