Да си популярен е въпрос на ген?!

Популярността на човека сред неговото обкръжение зависи от гените, смятат учени от университета на Мичиган, САЩ.
"Гените определят не само конкретните поведенчески норми, към които ние се придържаме в живота, но и социалните последствия от моделите на това поведение", казват учените.

По време на своя експеримент учените са събрали ДНК проби 200 доброволци и са установили, че именно хората склонни към нарушаване на общоприетите правила са били най-популярните личности сред техните връстници.

"Гените безспорно предразполагат човека към определен тип поведение и предизвикват съответно различна реакция сред заобикалящите го", смятат авторите на експеримента, цитирани от Ройтерс.

Те са успели за първи път да установят наличието на ясна връзка между определени гени, особеностите на характера и поведението и социалното положение на човека.

"Резултатите от изследването показват, че "любимците", т.е. тези, които се ползват с най-голямо уважение, са хора със специфична форма на гена серотонин - важен невромедиатор, отговорен за доминирането на самостоятелността, личната независимост и увереността в собствените сили", заключават учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини