Украйна отказа да подава газ за България по схемата за обменни операции

Украйна е отказала да подава на Молдова, Словакия и България газ от хранилищата по схемата на обменни операции, заяви вицепремиерът на Русия Игор Сочен на среща с президента Дмитрий Медведев, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Опитите да изпълним вашето предложение за операции по размяна на газ, целящи да бъдат поддържани спешните потребности на Молдова, България и Словакия, също се оказаха безуспешни. Според информацията, която получихме от Киев, (където се намира президентът на Словакия Иван Гашпарович, който се опитваше да
направи възможни операции по размяна на газ), украинските колеги са отказали, въпреки постъпилата информация на техническо равнище от заместник-шефовете на „Нафтогаз" и „Газпром", че технически е възможно да бъде изпълнена тази операция", каза Сечин.
По-рано руската страна и балканските държави, които изпитва силна потребност от енергоносители, предложиха на Украйна да подава газ от хранилищата си, като тези обеми впоследствие й бъдат възмездени от „Газпром", припомня Франс прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини