Хасковският музей показва на столичани чашата на Юстиниан

Сребърен потир на 15 века, част от колекцията на Хасковския исторически музей, ще е сред гвоздеите на тематичнана изложба в София "Езическа България: власт и общество".

Изложението ще бъде подредено в Националния археологически институт.

Експонатът от Хасково вече е изпратен за столицата, като за транспортирането му има специални мерки.

Потирът е част от сребърно съкровище сред находките на инж. Славей Петров, на които той се натъква през 1985 г. край хасковското село Нова Надежда.

Разкопките са на мястото на средновековна крепост. Инженер Петров предоставя откритото от него съкровище на РИМ-Хасково.

Най-ценен сред артефактите е потирът, който е направен от сребро. Той тежи около 300 грама и в него може да бъде налято литър вино.Под ръба, между две двойки хоризонтални линии, има врязан надпис, посветен на император Юстиниан  и жена му - "За добруването на многоуважаемия император Юстиниан и Теодора".

Известният епиграф, проф. Василка Герасимова допуска, че потирът от Нова Надежда е присъствал на тържеството в чест на коронясването на Юстиниан или пък е бил част от посудата на сватбата му с Теодора,  която е била две години по-рано-през  525 година.

"Ще ни се да вярваме, че местният управител на крепостта е бил гост на императора по случай важно тържество и е донесъл от Константинопол този скъп спомен от средата на VІ в.", пише известният археолог Димчо Аладжов в книгата си "Селища, паметници и находки от Хасковския край".

Сребърната чаша, наричана още купа, е уникална. Тя няма аналог в нито един български музей. В два от тях обаче има реплики – в Националния исторически музей и в РИМ-Хасково. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Iy
    IYI
    2 0
    10:29, 26 яну 2017
    Последно Юстиан, или император Юстиниан, както се е наричал...?
    Господа журналисти, Вие сте лицето на обществото . Ако правите такива грешки, какво остава за другите ?
    • Iy
      IYI
      2 0
      10:37, 26 яну 2017
      Браво, бързо действате !
  • 2
    Уч
    учител
    2 0
    13:02, 26 яну 2017
    Много бързо поправихте грешката във вековете, а сега да видим дали ще приемете коментара ми!
  • 3
    Бъ
    българин
    1 -1
    15:17, 26 яну 2017
    инж.Славей Петров се натъкнал на находката..голям смях..от кога иманярите взеха да се натъкват на разни съкровища..или може би е станал архиолог...и сигурно господа журналистите не знаете,че доста години след откриването този потир се озова в музея...минахте и македонците по изопачаване на фактите
Последни новини