Протест срещу задължителния вот: Овцата Мая гласува пред НС

Българското либертарианско общество излезе на протест пред парламента срещу задължителното гласуване и партийните субсидии.

Организаторите доведоха овца, наречена Мая, която беше "задължена" символично да пусне своя глас в импровизирана избирателна урна. 

Хаштагът на протеста беше #ВотБезХомот, а на плакатите на участниците пишеше "Ние не сме стадо! Ние не сме добитък! Правото не може да е задължение!" 

"Нека напомним на милите ни избраници, че следващите избори ще се проведат по безумното изборно законодателство, в което ще сме задължени да гласуваме и да подарим на избраниците си по 11 лева за глас всяка година", заявиха недоволните либертарианци, цитирани от OFFNews. 

Те смятат, че задължителното гласуване и субсидиите за всеки получен глас са само в интерес на партиите, а хората искат смислени политики, които да ги мотивират да гласуват. 

Протестиращите се обявиха и против предложенията за въвеждане на мажоритарен вот, защото той ще вкара в парламента само "местни олигарси, които са успели да си купят достатъчно гласове". 

Недоволните черпеха с чай гражданите, които минаваха покрай парламента.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини