Хиляди австралийци протестират против националния си празник

Хиляди хора излязоха по улиците в големите австралийски градове на днешния национален празник, за да протестират против тази дата, предадоха Киодо и БТА.

Датата демонстрантите свързват със събития, определяни като европейско "нахлуване" в Австралия и с преследване спрямо местното население.

Денят на Австралия, 26 януари, бележи пристигането в залива Ботани в Сидни на флотилия от 11 английски кораба, превозващи главно осъдени на заточение престъпници.

Затворническата колония, създадена там, се превръща в първото европейско селище на континента.

Протестиращите настояват датата на националния празник да бъде сменена и да бъдат признати издевателствата над аборигените, започнали след заселването на първите европейци в Австралия.

Премиерът Малкълм Търнбул заяви, че страната има по-важни задачи за решаване от една символична промяна на дата на празника, задачи например свързани с положението и правата на аборигените.

"Писна ми от тези хора, които всеки път, когато стане нещо, просто те карат да се чувстваш виновен", каза Търнбул в интервю за националното радио.

"Не им харесва Коледа, не им харесва Деня на Австралия, те са просто нещастни, разочаровани от живота хора и ми се иска да пропълзят под някоя скала и да се скрият за малко", каза министър-председателят.

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини