Крадци нанасят щети за 2 милиона лева годишно по транспорта

Откраднати снегозащитни огради са допринесли за снежния ад на магистрала „Тракия” преди Нова година, довел до верижно меле с над 25 коли, съобщава „Телеграф”.

Всекидневникът е получил от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) справка, която потвърждава мненията на експерти и очевидци от дните след хаоса по част от магистралата.

Над 2 милиона лева годишно са щетите, които апаши причиняват по транспорта.

Общо 2,5 км снегозащитни огради са задигнати през миналата година. 400 метра от тях са откраднати от отсечката Карнобат – Бургас на АМ „Тракия”, където стана голямата големите верижни катастрофа поради навявания на сняг.

Предпазните заграждения – поясняват от АПИ - се поставят от пътноподдържащите дружества за тяхна сметка, за да спират натрупването на преспи при силен снеговалеж и вятър.

Загражденията са икономически ефективни и доказано полезни средства за защита, и улесняват зимното поддържане на пътната мрежа.

Такива огради са откраднати м.г. и от АМ „Хемус” в участъка Варна – Шумен, от пътищата Сливен – Бургас, Медовница – Ружинци, Видин – Димово, Бяла Слатина – Плевен, Враца – Оряхово и Шумен – Карнобат.

През 2016 г. са откраднати и над един километър мантинели, както и пътни знаци, шумозащитни огради и мрежи за птици от републиканската пътна мрежа. Щетите за бюджета на АПИ всяка година са за стотици хиляди лева.

Миналата година задигнати пътни знаци са 740, а мантинелите – точно 1036 метра.

Районите , в които се вършат подобни кражби, са в областите Враца, Стара Загора, Ловеч и други. От мостовите съоръжения в Бургаска и Старозагорска област пък са премахнати 284 метра предпазни парапети.

От АПИ припомнят, че рушенето на пътната сигнализация и обезопасителните съоръжения увеличава многократно риска от тежки транспортни произшествия. Затова агенцията се стреми да ги възстановява своевременно.

Сериозен проблем са кражбите и вандалските посегателства за по железопътната инфраструктура. През 2016 г. с 242 кражби са нанесени щети за 1 713 129 лева, поясняват от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

В това число влизат 17 583 метра кабели (за близо 1,2 милиона лева), релси на стойност почти 200 000 лева, 686 скрепления, както и други елементи.

Тези посегателства нарушават гарантираното ниво на безопасност по линиите. Освен това кражбите могат да доведат до закъснения на влаковете или промяна на маршрутите им, допълват от НКЖИ.

Подобно положение отчитат и в другите компании, свързани с жп транспорта.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини