От ЦИК: С масовото машинно гласуване се прибързва

Бъдещето на машинното гласуване в България трябва да се реши след обстойни анализи и публичен дебат, заявиха от Обществения съвет към ЦИК.

Рязко увеличаване на броя на използваните машини, без достатъчно време за подготовка, може да стане "препъникамък" в организацията на изборния процес, се казва в официално съобщение, след като ВАС отмени решението машинно гласуване да има само в 500 секнции. 

Машинното гласуване по начина, по който бе експериментирано и прилагано досега в България, предлага предимства в две основни посоки - ускоряват се и се улесняват процесите на отбелязване на вота и отчитане на резултатите, и се ограничава субективният фактор в процеса на броене и сумиране на резултатите, което е най-трудната част от работата на секционните избирателни комисии /СИК/, се отбелязва още в съобщението. 

На изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. и в "най-успешните" СИК делът на гражданите, избрали машинната опция, рядко надхвърляше 25-30 процента от всички гласували. Потвърди се наблюдаваното от изборите за общински съветници през 2015 г., че някои СИК, които бяха разбрали, че машината улеснява работата им, окуражаваха избирателите да използват машинното гласуване. И в същото време, и в същата среда /например съседна секция в същото училище/ при "пасивните" комисии, броят на гласувалите машинно бе нищожен, припомнят от Обществения съвет към ЦИК. 

Оттам подчератават, че сред гласувалите машинно са били граждани от най-различни възрасти и отношението им след гласуването е било положително. Редки изключения са били избирателите, които не са успели да се справят в определеното време. Може да се заключи, че методът проработи, но популярността на машинното гласуване расте бавно, обобщават от Обществения съвет. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини