19 °C

Защо някои хора твърдят, че са отвлечени от извънземни

Свидетелствата за мистериозни светлини в небето, космически кораби и срещи с извънземни винаги са привличали обществения интерес и са подклаждали убежденията, че “някъде там има нещо”. Психолозите обаче далеч не са убедени в реалността на историите и предлагат значително по-прагматично научно обяснение.

Вярата в извънземни се засили постепенно през 40-те и 50-те години, след новините за секретен американски военен проект във Воено-въздушната база Розеул, в Ню Мексико.

Изследване проведено из западните култури сочи, че през 2015 година 50% от хората са вярвали в наличието на извънземни. Малък брой жители дори са убедени, че са станали жертва на отвличания от извънземни.

Историите за отвличания датират от 1961 година, те нашумяха със случая на Бети и Барни Хил, които забелязали странни светлини и загубили представа за времето и част от спомените си докато шофирали.

В зачестилите случаи на отвличания, хората също докладвали за загуба на памет, загуба на представа за времето, както и други проблеми като гадене, сомнамбулизъм, кошмари и психологическа травма. След необичайното преживяване, Бети и Барни също имали психологически проблеми и се наложило да потърсят квалифицирана помощ.

Въпреки че надеждността на данните е спорна, анкета проведена преди 30 години установила, че около 3.7 милиона американци вярват, че са били отвлечени от извънземни.

Скептиците спорят, че случаите на отвличания са просто измислици с цел финансово или социално облагодетелстване.

Свидетелства на очевидци от 40-те години, дали достатъчно основание на Рей Сантили през 1995 да разпространи кадри, твърдейки че те съдържат аутопсия на извънземно. По-късно той призна, че кадрите на се реални.

Този случай обаче предизвика полемика и доведе по появата на твърдения, че извънземен космически кораб се е разбил в пустинята Ню Мексико и че американските власти се опитват да покрият инцидента.

Предположенията, че отвличанията от извънземни са просто измама, може и да са основателни в част от случаите, но няма причина да се вярва че всички “отвлечени” преследват користна цел.

Психолозите предлагат няколко убедителни и научни обяснения за хората, които твърдят, че са били отвлечени от извънземни.

Едно от тях е, че са изтълкували погрешно или са изопачили дадено преживяване или просто да обединили реални и въображаеми събития. С други думи в твърденията, че хора са били отвлечени от извънземни са намесени психологически процеси и личности характеристики.

Няколко изследвания открили, че хората които твърдят, че са били отвлечени от извънземни не страдат от психични заболявания.

Оказало се обаче, че една характеристика има отношение към необичайните им твърдения – склоността към фантазиране.

Редица доказателства подкрепят тезата, че склонните към фантазиране хора изграждат сложни образи в съзнанието си и често бъркат фантазията с реалността.

Съществуват и други психологически обяснения, сред които дисоциация – състоянието, при което умствените процеси губят връзка помежду си, а също и връзка с реалността, често в резултат на силно стресиращи събития.

Често хората склонни към фантазиране, при които се наблюдава дисоциация, са преживели някаква травма в детството си или са по-податливи на хипнотична внушаемост.

Психолози твърдят, че хипнозата насърчава формирането и припомнянето на детайлни фантазии.

Случаят с Бети и Барни Хил се смята за типичен – те били подложени на медицински изследвания и процедури, разговаряли с извънземни похитители, споходили ги силни и необясними чувства, били отведени на космически кораби и пътували до други планети, преди да бъдат върнати в колата.

Тези липсващи спомени излували именно под хипноза.

По тази причина се вярва, че убеждението за отвличане от извънземни се дължи на комбинация от личностни характеристики и склонност към фалшиви спомени.

Сред невропсихологичните обяснения са и състояния като сънна парализа и повишена чувствителност на темпоралния лоб.

Сънната парализа е състояние, при което човек е в съзнание, но е неспособен да се движи. Това често се случва при прехода от бодърстване към сън.

“Отвлечените от извънземни” споделят преживявания сходни със симптомите на сънната парализа: усещане, че си буден, липса на сънища, реалистично възприемане на околната среда. Невъзможността да се движат, чувството на страх и ужас, усещането за нечие присъствие – най-често злонамерено, също са често срещани симптоми.

Други обичайни симптоми са и усещане за тежест в гърдите, и затруднено дишане. В повечето случаи симптомите на сънната парализа се прояват докато засегнатите лежат по гръб.

Един от скептиците – Михаел Шермър, загубил съзнание заради недоспиване, вследствие на 83-часово състезание с мотори, екипът му го откарал в бърза помощ. Той също имал странни сънища с извънземни.

Теорията за темпоралния лоб твърди, че мозъците на “отвлечените от извънземни” са по-податливи на нискочестотни магнитни влияния.

Майкъл Персингър – канадски невролог е един от тези, които смятат, че повишената активност на темпоралния лоб може да обясни паранормални преживявания като отвличане от извънземни.

Според него магнитните полета стимулират тази област на мозъка и причиняват халюциниращи преживявания, подобни на описаните от “отвлечените”

Никой не твърди, че “отвлечените от извънземни” лъжат, а само, че преживяванията им имат научно обяснение.

Факт е обаче, че съществуват и свидетелства за отвличания, които не могат да се обяснят с нито една научна хипотеза, а това поражда множество интересни въпроси.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Да
  дааам
  1 0
  14:37, 2 фев 2017
  Добре че го има последното изречение, защото иначе щях да споря с вас. Има случаи за съжаление в които хората не само са "халюцюнирали", но имат и чисто физически доказателстава за това, което са преживели. Като например две дами, които са наблюдавали летателен апарат и в последствие са съдили американското правителството. И двете са починали от сериозно облъчване. Дали това е бил експериментален опит на американското правителство или извънземни е друг въпрос. Но съществуват и такива инциденти така че далече не всички само "халюцюнират".

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020
Последни новини