Новият шеф на Пентагона избра да посети първо Южна Корея

Изображение 1 от 2

    Новият шеф на Пентагона Джеймс Матис пристигна в Южна Корея на първото си задгранично посещение.

    Матис заяви, че една от главните задачи на визитата му е да се информира за усилията на американския съюзник Южна Корея да реагира на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

    В разговорите влиза и темата за плановете за разполагане на американска противоракетна система в Южна Корея, известна като THAAD - противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за високо извънатмосферно прехващане на ракети със среден обсег.

    "Тази система има за цел да защити народа на нашия съюзник, както и нашите войски в Южна Корея, които също са ангажирани със защитата на Южна Корея", посочи Матис.

    "Ако не беше провокативното поведение на Северна Корея, от THAAD нямаше да има нужда", посочи той, очевидно опитвайки се да разсее опасенията и протестите на Китай, който смята, че разполагането на противоракетната система ще дестабилизира региона.

    Самолетът на Матис кацна на военно летище край Сеул, откъдето се отправи към Йонсан, където е щабът на американските сили в Корея. Там той бе запознат от командира на щаба с неотдавнашните заплахи на Северна Корея за пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне САЩ, предаде агенция Йонхап, цитирана от ДПА и БТА.

    Матис проведе среща с южнокорейския премиер Хуан Кхьо-ан, който е и и.д. президент, след което ще вечеря с военния министър Хан Мин-ку.

    След Сеул шефът на Пентагона ще се отправи утре към Токио за разговори с японския министър на отбраната Томоми Инада. Това е първото посещение в чужбина на министър от новото правителство на Доналд Тръмп.

    Според наблюдатели фактът, че Матис е избрал да посети първо Южна Корея и Япония, а не американските контингенти в Ирак или Афганистан, има за цел да подчертае връзките с двата азиатски съюзника, на чиято територия са разположени повече от 80 хиляди американски войници.

    Джеймс Матис вече разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и заяви, че САЩ подкрепят НАТО.

    Коментари в сайта

    Последни новини