ВАС удари легитимността на изборния процес

Решението на съда за машинно гласуване без съмнение е удар върху легитимността на изборния процес , защото в следващите 50 дни не може да се въведе машинно гласуване, няма как да бъдат осигурени над 12 000 машини. Това коментира за Факти.бг политологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Аз съм твърд привърженик на машинното гласуване, то трябва да бъде въведено, но не трябва това да става на всяка цена на тези избори. Представете си какъв хаос може да настъпи, ако в последните дни въведем машинно гласуване без изборната администрацията да е запозната как се гласува, нито пък избирателите. Това може да породи хаос в изборния процес и съответно да се атакува легитимността на проведените избори, заяви Ганев.

Той изрично подчерта, че е твърд привърженик на машинното гласуване, но то трябва да бъде въдено спокойно и с всички процедури, които да се спазят. "Ако то се въведе на тези избори, аз няма да гласувам машинно и това е по-добрия вариант", заяви Ганев.

В отговор на въпрос "Ако сега настъпи хаос, както сам предричате, няма ли да попречи това и на електронното гласуване, за което хората дадоха вота си?", Ганев заяви:

"Електронното гласуване, след като хората дадоха вота си, което беше гласувано и от НС, е едно пожелание, че това ще се случи някой ден. В близко бъдеще не трябва да очакваме то да се случи, защото за да го има, уважаемия български гражданин трябва да е свикнал с електронните административни услуги. Едно електронно гласуване трябва да бъде предшествано от електронно правителство, за да може българският гражданин да е свикнал с електронните административни услуги, да има опит в тях и най-важното да има доверие към тях. Ако сега се въведе електронно гласуване, много хора ще поставят под съмнение това как се гласува, ще поставят под съмнение самия изборен резултат и това ще нанесе допълнителен удар върху легитимността на изборния процес. И без това сега огромна част от хората смятат изборите за нечестни и несвободни. Електронно гласуване, въведено на всяка цена в много кратки срокове, може да породи само и единствено още негативно отношение към изборния процес".

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини