Протестът на румънците (видео)

Около половин милион протестиращи се събраха за пореден ден в Румъния в неделя, въпреки оттеглянето на правителственото постановление за декриминализиране на някои от корупционните престъпления, съобщават световните агенции.

Хората обаче вече се обявиха за оставка на целия кабинет на новоизбрания през декември м.г. премиер Сорин Гриндяну, който от своя страна заяви в телевизионно интервю, че няма да напусне поста, защото носел отговорност към хората, гласували за неговата партия на парламентарните избори.

Вместо това той се ангажира да започне обществени дебати с участието и на останалите партии в парламента.

Постановлението провокира най-масовите протести в северната ни съседка от свалянето на комунистическия диктатор Николае Чаушеску през 1989 г. То предвиждаше чувствително намаляване на присъдите за злоупотреба със служебно положение и предприемане на наказателно преследване за подобно деяние само ако причинените щетите са по-големи от 200 000 леи (около 86 910 лева). Нормативният акт щеше да отслаби усилията за борба с корупцията, които бяха започнали да постигат напредък срещу управленческата култура на политици, свикнали да действат безнаказано, отбеляза Асошиейтед прес. Срещу него се обяви и влиятелната Румънска православна църква

"Оставка!" и "Крадци!" скандираха вчера демонстрантите в Букурещ, развявайки националните трибагреници и знамена на Европейския съюз.

Протестите протичат до голяма степен мирно и дори в празнична атмосфера. Родители водят на тях малките си деца и домашните си любимци, а доброволци раздават прясно изпечени сладки на деца, облечени в дебели зимни дрехи и с вълнени шапки.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Х
    х
    2 0
    21:09, 6 фев 2017
    Евала на "мамалигите" така се прави.... кога и ние ще се събудим???
Последни новини