Експерт: Тунелите у нас са правени без хидроизолация

Тунелите у нас са правени без хидроизолация, каза експертът инж. Ясен Ишев в предаването "Тази сутрин" по Би Ти Ви, коментирайки трагедията в тунела Ечемишка в неделя.

Тогава метално съоръжение към осветително тяло уби жена. По повод липсата на хидроизолация в тунелите, изграждани преди години, експертът обясни, че това е слабост, която е била заложена. Такива били нормите. След 90-те години покритието се увеличило.

Пред БНТ пък експертът по пътно строителство Константин Жипонов заяви, че има съмнения за допуснати пропуски още при самото строителство на тунела "Ечемишка". Според него е оставено известно разстояние между тунелната облицовка и скалната порода. В този случай с течение на времето се получава дренаж, който започва да акумулира вода, и така самата скална се разхлабва, обясни инж. Жипонов.

"При констатирани пропуски трябва моментално да се запълни луфта с цимент от пясъчен разтвор. След като толкова време е минало, очевидно е, че тези разстояния са започнали да нарастват. Самият тунел се е превърнал в един огромен дренаж", каза той.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини