Пак ще има опашки на изборите в секциите в чужбина

Рано е да се каже цифрата на секциите в чужбина, които ще бъдат организирани. Докато се попълват на ръка данните на гласоподавателите в чужбина, ще има опашки.

Това коментира пред журналисти служебният министър на външните работи Ради Найденов след първото редовно правителствено заседание на Министерския съвет, цитиран от „Фокус“. 

„Ние сме добронамерени, имаме контакти с българите, които живеят в чужбина. Стремим се заедно да организираме изборите. Нашите студенти, които са най-кооперативни и ефективни при участието им в СИК-ове, заслужават комплимент”, коментира Найденов. 

По думите му процедурата е такава, каквато е предвидена и не може служебният кабинет да я променя. 

„Организацията на изборите върви по план. Дали ще има опашки в чужбина, липсва ми кристалното кълбо, за да мога да кажа. Има моменти, в които се струпват повече хора. Докато се попълват на ръка данните на гласоподавателите в чужбина, ще има опашки. Това е един за мен много старомоден начин на регистрация. Не са много страните, които го упражняват в тази форма”, заяви Найденов. 

По думите му процедурата би се улеснила чрез практиката на други държави като предварителни списъци с данните на хората, които искат да гласуват. Според него това може да бъде направено, но възниква въпросът за защитеност на информацията, която се разменя предварително. 

Найденов подчерта, че МВнР прави това, което е предвидено по закон - съобразява се с решенията на ЦИК. 

Той допълни, че е привърженик на дигиталното организиране на изборите, но е въпрос на време да се гарантира защитата на информацията. 

„Приоритети трябва да бъдат електронна здравна карта, електронен подпис на гражданите. Въпрос на време е да се направи добре, но това е бъдещето. Всичко друго трябва да го отнасяме към един преходен период и отминаващи норми”, обясни Ради Найденов. 

Според него при всяка организация на изборите в чужбина се взимат предвид два фактора - местното законодателство на съответната страна и законодателството на България. 

„Има специфики в някои от страните. Заради това е рано да кажа на този етап цифрата на секциите, които ще може да организираме. Предвидените по нашето законодателство стъпки са предприети своевременно”, каза още служебният външен министър.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини