Новият шеф на ЦРУ е на посещение в Турция

Шефът на американската разузнавателна служба ЦРУ Майк Помпео пристига днес на посещение в Турция. Това е първа задгранична визита на отговорния представител на новата американска администрация на Доналд Тръмп. Също така посещението идва непосредствено след телефонен разговор, който проведоха Тръмп и турският президент Реджеп Ердоган преди два дни, припомня БНР.

От пресслужбата на Ердоган определиха разговора като положителен. Подчертано бе, че двамата лидери са се договорили за съвместна борба срещу джихадистката групировка ИД. А в информациите от Белия дом бе посочено, че Тръмп е заявил подкрепата на Съединените американски щати спрямо Турция като стратегически партньор и съюзник в НАТО.

В този контекст започващата днес визита на Помпео се преценява за много важна. Според коментари в турските медии тя се очаква да отвори нова страница в турско-американските отношения, които бяха доста влошени при Барак Обама. Очаква се в разговорите да се акцентира на борбата срещу ИД, ударите срещу сирийските градове Ал Баб и Ракка, обстановката в Сирия и Ирак.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини