Тръмп след провокацията на Пхенян: 100% сме с Япония!

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му застава категорично зад Япония след севернокорейския ракетен опит.

“САЩ подкрепят Япония "на 100 процента", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Искам всички да разберат, и да са напълно наясно, че Съединените американски щати стоят зад Япония, своя велик съюзник, на 100 процента", каза Тръмп пред репортери във Флорида по време на съвместна пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Администрацията на Тръмп е очаквала севернокорейска провокация скоро след встъпването на президента в длъжност и ще обмисли широк спектър от варианти за отговор на ракетния тест на Пхенян, но балансиран така, че да покаже решителността на САЩ, като в същото време избегне ескалацията, заяви пред Ройтерс анонимен американски правителствен представител.

"Това не беше изненада. Севернокорейският лидер обича да привлича внимание в подобни моменти", каза той.

Новата администрация също така вероятно ще засили натиска над Китай да обуздае Пхенян, добави той, намеквайки за изразеното от Тръмп в миналото становище, че Пекин не е направил достатъчно на този фронт.

По думите на източника на Ройтерс Тръмп и екипът му вероятно ще обсъдят серия възможни реакции, включително нови американски санкции за затягане на финансовия контрол, увеличаване на американските военноморски и военновъздушни сили на Корейския полуостров и около него и ускорено инсталиране на нови системи за противоракетна отбрана в Южна Корея.

Но предвид това, че тестът не е бил с междуконтинентална ракета, както заплашваше Пхенян, и че не е извършен нов ядрен опит, в реакцията си Вашингтон ще се стреми да избегне разпалване на напрежението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини