Кабинетът: Машинно гласуване може и да няма

Към този момент няма достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите. Това заяви говорителят на Министерския съвет Ирина Белчева по повод подготовката на предстоящите избори. 

Тя обясни, че служебният кабинет се е допитал до държави, които имат опит в машинното гласуване. 

"Това проучване беше направено преди официалното обявяване на обществената поръчка от ЦИК. Направеното проучване към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", каза Белчева.

Проучването е показало, че в Словения има машинно гласуване само за хора в неравностойно положение, във Франция е частично и експериментално, в Холандия, която бе обсъждана за възможност за взимане под наем или закупуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините, което прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи в този кратък срок, обясни Белчева. 

Преди дни Централната избирателна комисия обяви обществена поръчка за наем на машини за гласуване в размер на до 15 млн. лв. без ДДС. Необходимите устройства за машинно гласуване са 12 500. 

Служебният премиер Огнян Герджиков вече обяви, че вижда осигуряването на машинно гласуване като сериозен проблем.

ЦИК имаше нагласата, че това може да не се приложи в едни извънредни парламентарни избори, каквито са сегашните. И затова тя изглежда проспа около два месеца, вместо да тръгне още в началото да обявява обществени поръчки. Искам да вметна – някои държави, се отказаха от машинното гласуване, тъй като се оказа не толкова надеждно, колкото смятаха. Например една Холандия направи тази крачка назад и ние сега разчитаме евентуално от Холандия да вземем тези машини, които те имат, за да бъдат използвани при нас, коментира тогава Герджиков.

Той подчерта, че ако никой не се яви на обществената поръчка, изборите ще се проведат по старата система, но вероятно ще има опити изборите да бъдат касирани. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини