Пхенян обвини Малайзия за смъртта на Ким Чен-нам

Северна Корея обвини днес Малайзия за смъртта на свой гражданин там миналата седмица и обвини правителството й в "неприятелско отношение", предадоха Ройтерс и БТА.

Освен това в Куала Лумпур поддържали "сценарий", създаден в Южна Корея, според който агенти, изпратени от Пхенян, убили 46-годишния Ким Чен-нам - по-стар заварен брат на лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Официалната севернокорейска агенция КЦТА описа събитията по следния начин:

Малайзия първоначално уведомила Пхенян, че човек с дипломатически паспорт починал от сърдечен удар на летището в Куала Лумпур на 13 февруари. По-късно Малайзия бързо променила позицията си и започнала да усложнява въпроса. А тази промяна настъпила, след като в Южна Корея се появили съобщения, че мъжът, оказал се Ким Чен-нам, бил отровен.

КЦТА подчертава това, че "нечестните действия" на малайзийската страна съвпаднали с "конспираторския рекет срещу КНДР", предприет от властите в Южна Корея.

"Най-голямата отговорност за неговата смърт носи правителството на Малайзия, тъй като гражданинът на КНДР е починал в неговите ръце", се казва в съобщението.

Вчера малайзийската полиция обяви, че търси за разпит севернокорейски дипломат и служител на севернокорейската държавна авиокомпания във връзка с убийството на. Според шефа на полицията Халид Абу Бакар и двамата са в Малайзия, но той не можа да потвърди дали те са в посолството на КНДР в Куала Лумпур.

До момента полицията е идентифицирала общо осем севернокорейци, заподозрени във връзка с убийството. Един от тях е задържан.

Малайзия отхвърля искането на Северна Корея тялото на убития да бъде предадено пряко на посолството. То според нея трябва да бъде предадено на негови близки, но никой от тях не е поискал това.

КЦТА твърди също, че властите в Малайзия нарушавали международното право, като извършили аутопсия на личност с дипломатически паспорт.

Обвиненията на Пхенян засилват напрежението между двете страни, пламнало няколко дни след смъртта на Ким Чен-нам. Малайзия и Северна Корея вече отзоваха временно своите посланици.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини