"Хюриет" с нов главен редактор ден след критика от Ердоган

Турският вестник "Хюриет" вече има нов главен редактор, след като материал в изданието предизвика недоволството на президента Реджеп Таийп Ердоган. 

Досегашният главен редактор Седат Ергин бе освободен от поста си след като в събота изданието публикува материал със заглавие "Неспокойство в щаба на армията". Статията оценява критиката срещу армията след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. Сред твърденията в публикацията е това, че правителството не се допитало до военните при решението да позволи на жените военнослужещи да носят кърпи. 

Мястото на Ергин се заема от журналиста Фикрет Биля. Като причина за смяната "Хюриет" дават умората на Ергин.

Според изданието написаното, което провокира острата реакция на властта, е базирано на информация от генералния щаб на армията, но президентът Ердгоган заяви, че заглавието показва грубост и безхарактерност.

"Нито управлението на вестника, нито екипът има правото да напише такова заглавие. Предприети са законови стъпки и ще следим това. Защото няма право и няма власт, която да постави институциите една срещу друга", заяви Ердоган, цитиран от Ал Джазира, във вторник. Ден по-късно от "Хюриет" обявиха смяната на главния си редактор.

Изявлението на президента вкара изданието в обяснителен режим. В изявление от редакцията на "Хюриет" обясниха използването на израза за безпокойство в щаба като грешка и допълниха, че не са очаквали, че заглавието може да бъде интерпретирано по такъв начин. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини