Академик изнесе урок по родолюбие в ПМГ "Иван Вазов"

    "Трети март е събитие и празник в нашата история. Със сключването на Санстефанския мирен договор България се е възродила за нов живот след петвековното иго на османските поробители. Това е нов исторически живот за нас - стара нация, но възроден народ с нов живот. Това не трябва да се забравя, трябва да се помпи и трябва да почитаме нашите освободители - Русия" Това заяви акад. Васил Гюзелев - историк и възпитаник на ПМГ "Иван Вазов", завършил гимназията през 1954 година.  

    Гюзелев гостува в ПМГ "Иван Вазов" в рамките на инициативата на Община Димитровград, посветена на националния празник 3 март. Тя представляваше открит урок на тема "Какво е Трети март за България?", изнесен пред средношколците в навечерието на Освобождението. Началото й бе дадено с час закъснение от предварително обявеното време.

    Според Васил Гюзелев, Русия е била както положителен, така и отрицателен фактор в нашата история. Но не трябва да се забравя ролята й за освобождението, не само на България, но и на редица Балкански народи. Академикът си спомни за времето, когато е учил в гимназията и е завършил с пълно отличие. Не е получил златен медал, какъвто се е давал навремето, защото имал намалено поведение.

    "Бях малко непокорен, не спазвах правилниците и едва накрая ми поправиха поведението", разказа през вазовци Гюзелев. Посочи обаче, че това е лош пример и учениците днес не трябва да го спазват.

    Учениците се интересуваха от историческите факти, свързани с боя на Шипка, както и от книгите, които Гюзелев е написал през годините. Академикът е участвал в строежа на днешната сграда на гимназията, той е и почетен гражданин на Димитровград. Още двама учени гостуваха на възпитаници на местни средни училища днес и изнесоха уроци. Това са акад.Георги Марков, който посети ПЕГ "Д-р Иван Богоров", и акад.Константин Косев, който се срещна с ученици от СУ "Любен Каравелов".

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ni
      NIK0
      1 -2
      17:53, 3 мар 2017
      Надявам се че наистина е било урок по родолюбие, не бих казал че човек с лява или дясна партийна ориентация не може да бъде родолюбец, то не е запазено само за националисти,
      всеки българин го носи по рождение но понякога става дума за пари и изгоди и се появява някой Киряк Стевчов .Какво да направиш - „във всяко стадо има мърша“.
      • Ni
        NIK0
        1 -1
        14:47, 4 мар 2017
        ...и този „Киряк Стевчов“ се убижда и слага минусче.
    Последни новини