Сенатори призовават Белия дом да продължи подкрепата за Украйна и натиска срещу Москва

На третата годишнина от окупацията на Крим от руски войски американският сенатор Робърт Менендес - демократ от Ню Джърси, внесе резолюция, призоваваща администрацията на президента Доналд Тръмп да не отслабва санкциите срещу Русия, предадоха информационните агенции.

Според документа санкциите трябва да останат в сила докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск и другите международни ангажименти на Москва.

Резолюцията е подкрепена от сенатора републиканец от Южна Каролина Линдзи Греъм

В текста, подкрепен от двете основни американски партии, сенаторите изразяват "решително и еднозначно" своята солидарност с украинския народ и осъждат решението на руския президент Владимир Путин за анексиране на Крим.

Апелът на сенаторите идва на фона на публикациите, че администрацията на Тръмп може да съкрати наполовина средствата за подпомагане на украинската страна.

"Три години след незаконната окупация на Крим е особено важно нацията ни да продължи да подкрепя украинците и да отстоява демокрацията, върховенството на закона, суверенитета и териториалната цялост на независимите страни." - подчерта Менендес.

В документа се казва още, че Вашингтон трябва да потвърди, че "санкциите ще останат най-мощния мирен инструмент" в американския дипломатически арсенал.

Авторите на резолюцията призовават американската администрация, съюзниците на САЩ в Европа, ООН и международните партньори да продължат натиска срещу Русия и да изискват от Кремъл да изпълнява международните си ангажименти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини