Най-малко 45 000 души са избягали от Западен Мосул

Най-малко 45 000 души са били разселени от Западен Мосул, където иракските сили се бият, за да изземат контрола в района от терористите от "Ислямска държава". Това съобщи Международната организация по миграция, цитирана от ДПА.

Организацията на ООН обяви, че от 25 февруари насам 45 714 души са разселени от Западен Мосул. Около 7619 са семейства.

На 19 февруари подкрепяните от САЩ иракски сили започнаха мащабна офанзива за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул. Това стана почти месец, след като изгониха терористите от източната част на града.

Почти седмица след началото на офанзивата, войските започнаха да щурмуват гъсто населени жилищни райони.

Междувременно "Ройтерс" съобщи, че иракските сили днес са предприели нов тласък към контролирания от "Ислямска държава" център на стария град на Мосул.

Говорителят на съвместното командване обясни, че иракските сили си проправят пътя към стария център на града, напредвайки от юг и югозапад.

Иракските сили си възвърнаха контрола над източната част на Мосул през януари след 100-дневна борба и предприеха атака в кварталите, които лежат от западната страна на река Тигър на 19 февруари.

Напредъкът им Западен Мосул през последните 48 часа е заради лошото време. Побеждаването на "Ислямска държава" в Мосул ще счупи иракското крило на "халифата", обявен от лидера на групата Абу Бакр ал-Багдади през 2014 година, над части от Ирак и Сирия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини