Новият общински народен оркестър просвещава децата в българския фолклор

    Възстановеният към община Хасково Оркестър за битова народна музика започва ударно работата си. От първи март музикантите са в репетиционната в Младежкия център. След тригодишно прекъсване Народният общински оркестър обаче се завръща и с нова мисия. Освен представителни функции и ангажименти към културния календар на общината, музикантите започват и образователни концерти по училищата. Освен това ще бъде създадена и детска школа, в която обучението на български автентични инструменти и песни ще е безплатно.

    „Основните ни цели са да се съхрани българската народна музика през автентичните народни инструменти. Ще поддържаме и концертна дейност. Най-важната ни мисия обаче е Детската школа. Децата, които влязат в нея ще имат възможност да се научат от тези прекрасни майстори на народни инструменти да свирят на гъдулка, гайда, кавал и тамбура. Всички 10 музиканти, които възстановиха оркестъра са

    перфектни професионалисти и са сред най-добрите народни изпълнители в България, доказани имена в българската народна музика.“, казва организаторът на Оркестър за битова народна музика към община Хасково Филип Филипов.

    В състава влизат десет музиканти, като по-голямата част от тях са от закритата преди три години народна общинска формация.

    Диригент на новия оркестър е Димчо Йорданов, а солисти известната народна певица Тонка Колева и едно от новите попълнения в състава Филип Марков, който е гъдулар в състава.

    Народният оркестър вече е направил три репетиции от началото на март. В момента работи по изграждането на репертоара си. Част от него ще е от предходните години, но ще има и нови попълнения, казва Димчо Йорданов. „Три години не са малко време, през което нямаше народен оркестър към общината, доста от нещата са позабравени. Вече с новите попълнения ще се работи по-сериозно. Чака ни много работа и по изграждането на детската школа.“, казва диригентът.

    А съставът се готви с много ентусиазъм за обиколките по училищата.

    „Завръщането ни като представителен състав в емоционален план за нас е много силно, но за разлика от предходната формация, в която съществувахме, сега нашата роля ще е много по-важна, защото ще е просветителска Имаме си своето място в културния календар на общината като изпълнители, но за нас ще бъде много важно да върнем децата към българския фолклор“, категоричен е Димчо Йорданов

    За първи път хасковлии ще чуят възобновения нареден оркестър към общината официално за Деня на Тракия на 24 март на централния градски площад.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Па
      Паликаров
      4 -3
      22:20, 6 мар 2017
      Ей, Филипе, жив ли си ти бе , друже?! Баси и случая си ти, да станеш организатор на народния оркестър в Хасково.Беше бая голям човек по времето на СДС и Стоян Илиев!Баща ти, бай Тодор Филипов също движеше добре ученическите лагери. Трябва Фил да си огладня доста, за да се върнеш пак в Общината на хранилка, организатор! Ей , доста те е хванала инфлацията! Голям лапач си беше и пак си останал такъв! Къде беше бе Фил, на коя планета? Беше и директор на радио "Хасково" , ликвидира го! И те нема! А твоя приятел Цирков, още си е в театъра! Кака му обаче Петра хищната Хиена е в Кипър! Ей , Фил , оживяхте бе братче! Ама СДС не е на власт! Сега е ГЕРБ! Ама нищо, той сегашния кмет е добър човек, няма да те остави гладен!
    • 2
      Чо
      Чочко
      3 -3
      22:53, 6 мар 2017
      Филип - гайдарчето се върна в Хасково и пак стана общински чиновник. Няма край нахалството му! Филипе, ти много си паднал бе друже, много низко! И морално и материално , явно! Пиша тук, защото не искам от моите данъци ти да получаваш заплата! Ето това ме дразни! Аз съм дал на общината всичко, а ти - нищо!!! Ниииииииииииииищо! Къде беше бе гайдарче, години наред като мишка се кри по София, по Бургас, по Царево , а сега пак в Хасково и на яслата - общинска! Наглец си ти! Наглец! И какво - организатор на общинския народен оркестър! Ти и Сашо - председателя на читалище " Заря" сте олицетворение на еснафлъка и простотията в Хасково! Все сте на общинската ясла, неграмотници си останахте, със средно образование, но правите "култура". Жалко, много жалко! Дори тъжно!
    • 3
      Та
      Таня
      2 0
      10:59, 7 мар 2017
      Прекрасно.Браво и за обучението,трябва да се съхранява и предава българския фолклор.
    Последни новини