Затвор за братовчеди, убили възрастен инвалид заради 27 лв.

Върховният касационен съд потвърди окончателно ефективните присъди на двама мъже, пребили до смърт и ограбили възрастен инвалид козлодуйското село Бутан.

Престъпниците обаче получиха ниски присъди. 13 години и 4 месеца ще лежи Бисер Димитров, а съучастникът му Красимир Йорданов - 12 години, за жестокото убийство, извършено през нощта на 28.09. срещу 29.09. 2015 г. 
  
Двамата нанесли побой на безпомощния 70-годишен мъж и му отнели вещи на обща стойност 27,50 лв. 

Георги Цветков живеел сам, бил инвалид, преди години загубил китката на дясната си ръка. Той често викал хора от селото, които срещу заплащане полагали грижи за градината и му помагали в домакинството. Той обаче често употребявал алкохол и черпел съседи и познати. 

Подсъдимите (на 23 и на 21 години към момента на извършване на престъплението) са от с. Хайредин, област Враца, са братовчеди от ромски произход. През август 2015 г. Димитров помолил възрастния мъж за заем от 50-60 лв., който му бил даден срещу „заложена“ лична карта. Парите не били върнати и документът останал да се пази от пострадалия в специален калъф заедно с неговото удостоверение за самоличност. 

На 28.09 Димитров отново поискал пари от пенсионера, за да си купи гориво за колата, но той му отказал, като му припомнил за невърнатия заем. Последвало скарване, а по-късно ядосаният Димитров блъснал Цветков, който паднал по гръб на земята. Младежът се качил върху тялото на стенещия безпомощен мъж и започнал да скача върху него с два крака и да го рита. 

Към побоя се присъединил и Йорданов, на когото Димитров дал тръбен ключ със заръка да удари с него стареца, ако се опита да стане, а самият той отишъл да търси пари. 

След претърсване на къщата на пенсионера единственото, което предизвикало интереса на братовчедите бил кожен несесер за бръснене с четири метални кутийки в жълт цвят, за които помислили, че са златни. 

Междувременно пенсионерът се раздвижил, а Йорданов му нанесъл няколко удара с тръбния ключ по главата, след което взел възглавница и я поставил върху лицето му, притискайки я най-вече в областта на носа. Към него се присъединил и Димитров, с когото около 4-5 минути натискали възглавницата, за да задушат мъжа. 

Накрая двамата пребъркали джобовете на анцуга му, където намерили 50 стотинки. На тръгване взели калъфа с личната карта на Димитров и на стопанина, несесера за бръснене и зацапания с кръв тръбен ключ. Заключили отвън входната врата и взели ключа. 

На моста на река Огоста хвърлили във водата тръбния ключ и калъфа с документа за самоличност на Цветков. Ключът от имота Димитров хвърлил в отоплителна печка на дърва в дома на братовчед си. 

Привечер на следващия ден безжизненото тяло на Цветков било открито от неговите съседи, които алармирали кмета и полицията. 

Двамата подсъдими били задържани. Ключът от къщата бил открит в контейнер за смет, където била изхвърлена пепелта от печката. По-късно случайно минаваща жена намерила в реката калъфчето с личната карта на Цветков. 

Аутопсията установила, че пенсионерът е бил с черепно-мозъчна травма, гръдна и коремна травма и счупване на шиен прешлен. Причината за смъртта е съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота. 

От февруари 2015 г. убийците му са в ареста. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ge
    georgi
    1 0
    14:55, 7 мар 2017
    за убийство наказание най малко 20 годи трябва дае
Последни новини