Ердоган заминава на двудневно посещение в Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес и утре ще бъде на посещение в Русия, където заедно с руския държавен глава Владимир Путин ще участва в заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнище. Заседанието на съвета е първото след продължително прекъсване заради инцидента със сваления от турските военновъздушни сили руски бомбардировач "Су-24" през ноември 2015 г., съобщава БТА.

В центъра на вниманието на разговорите по време на посещението на Ердоган в Русия ще бъде нормализирането на двустранните отношения, старта на което бе даден през лятото миналата година. Сред обсъжданите въпроси ще бъде намерението за увеличаване на двустранния стокообмен до 100 милиарда долара. Постигането на тази цел се усложнява заради това, че все още са в сила забрани за внасянето в Русия на редица турски стоки. Очаква се Ердоган да предложи тези ограничения да бъдат изцяло отменени, отбелязва агенцията.

Планира се Ердоган и Путин да обсъдят сирийския проблем и в частност съвместната борба срещу групировката "Ислямска държава". Очаква се турският лидер да се спре и на въпроса, свързан със сирийските кюрди.

Очаква се също двете страни да обсъдят строителството на АЕЦ "Аккую" в Южна Турция и на газопровода "Турски поток". Предвижда се двамата президенти да разговарят за плановете на Турция да закупи руски отбранителни съоръжения, включително зенитни ракетни системи С-400. Сред дискутираните теми в Москва ще бъде и перспективата за отмяна на руски визи за турските граждани.

Коментари в сайта

Последни новини